Blog

Online zichtbaarheid via sociale media: alleen maar voordelen?

Online zichtbaarheid via sociale media: alleen maar voordelen?

Sociale media bieden bedrijven veel voordelen. Zo kun je op een relatief goedkope en eenvoudige manier meer exposure behalen, een stijging in het aantal bezoekers van je website realiseren en meer leads genereren. Ook kunnen sociale media benut worden voor soft selling. Dit komt mede door de kracht van persoonlijk contact tussen zakelijke relaties en werknemers en door betere interactie met klanten. Echter, aan deze voordelen kleven ook risicovolle nadelen: wat als een medewerker zich negatief over jou als werkgever, collega’s of het bedrijf uitlaat? Wat als er door medewerkers vertrouwelijke informatie gedeeld wordt op sociale media? Waar houdt het privéeigendom van accounts op en beginnen de gedragsprotocollen van de organisatie?

Risico’s

Een verpleegkundige had in 2014 een foto op Facebook gedeeld waarop zij in het ziekenhuis poseerde samen met haar dochter. De verpleegkundige was in uniform en er stonden medische apparaten op de achtergrond. Op deze apparaten waren vertrouwelijke gegevens en medische informatie te zien. Ze is op staande voet ontslagen zonder vergoeding. Daarnaast heeft de kantonrechter in Arnhem recentelijk uitspraak gedaan in een zaak waarbij een werknemer het bedrijf en de werkgever beledigd had op Facebook. De rechter oordeelde dat vrijheid van meningsuiting en privéeigendom geen redenen kunnen zijn om de werkgever en zijn bedrijf onbegrensd te beledigen. Het bleek het einde van de arbeidsovereenkomst voor de werknemer.

sociale media

Handvatten

Veel werkgevers vinden het moeilijk om afspraken met werknemers voor het gebruik van sociale media te maken en missen goede richtlijnen hieromtrent. Je wilt werknemers immers enige vrijheid bieden, maar ook jouw bedrijf beschermen tegen risico’s. Richtlijnen verschaffen in veel gevallen duidelijkheid, waarmee in het ergste geval zelfs een gang naar de rechter voorkomen kan worden. Het is dan ook raadzaam om in een personeelshandboek enkele gedragsregels op te nemen. Bovendien, wanneer deze online toegankelijk is, kunnen werknemers te allen tijde dit handboek raadplegen om te zien wat toelaatbaar is. Zo heeft het Personeelshandboek een uitgebreid social media protocol waarmee je als bedrijf een goede basis hebt om bovenstaande situaties te voorkomen. Werkgever en werknemer weten zo wat zij van elkaar mogen verwachten.

Ook benieuwd wat voor mogelijkheden het online Personeelshandboek biedt?
Vraag nu een online proefversie aan en blijft altijd up-to-date van de laatste wet- en regelgeving.

Mayke Oosterveld

Marketing & Strategy Consultant

reactie