Blog

De klant vertelt… Stichting Het Vergeten Kind

Nederlandse kinderen behoren tot de gelukkigste kinderen ter wereld, zo blijkt uit onderzoek van de UNICEF. Maar helaas geldt dit geluk niet voor alle kinderen in ons land. Nog te vaak gaat het fout, soms zelfs heel erg fout. Het Vergeten Kind zet zich in voor de ruim 100.000 kinderen die opgroeien in gezinnen met meervoudige problematiek. Denk aan verslavingen, verstandelijke beperkingen, psychische problemen en/of leven onder de armoedegrens. Kinderen in deze zogeheten multi-probleem gezinnen zijn erg kwetsbaar. Ze verkeren veelal in een sociaal isolement en hun ontwikkeling loopt ernstig gevaar.

vergeten kindBij ruim 55.000 kinderen gaat het zodanig mis, dat thuiswonen niet meer mogelijk is. Als kinderen verwaarloosd en/of mishandeld worden, tekent dit hun verdere leven. De gevolgen zijn heftig en variëren van een negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, ernstige gedragsproblemen en verslaving tot persoonlijkheidsstoornissen en crimineel gedrag. Dikwijls gaat dit van generatie op generatie. Deze intergenerationele overdracht willen we stoppen.

Het Vergeten Kind strijdt daarom voor een Nederland waarin elk kind zich écht kind voelt, zich goed ontwikkelt en volwaardig meedoet in de maatschappij. Het geven van hulp aan vergeten kinderen houdt daarom niet op met een eenmalige glimlach of tijdelijke steun. We organiseren activiteiten en projecten die een directe positieve invloed hebben op het leven van kwetsbare kinderen. In 2016 hebben we 17.276 kinderen bereikt met ons directe hulpprogramma. Maar we ondernemen ook initiatieven om hun situatie duurzaam en structureel te verbeteren.

De Week van Het Vergeten Kind: ‘Een klein gebaar van echte aandacht’
Sinds 2014 organiseert de stichting de Week van Het Vergeten Kind (van 29 januari t/m 4 februari) om een urgent probleem of een belangrijk onderwerp op de maatschappelijke en/of politieke agenda te plaatsen. Tijdens deze Week vinden er verschillende activiteiten door het hele land plaats, waarbij het gekozen thema centraal staat. Er wordt gestart met de ‘Kind Centraal’ Award en er zijn voetbalclinics bij 20 Eredivisie- en Jupiler League clubs. Verder vindt er het symposium ‘De kracht van aandacht’ plaats voor professionals uit de zorg en sluit de Week af met Het Vergeten Kind Filmfestival in Tuschinski, waarbij kwetsbare kinderen mini-speelfilms hebben gemaakt over hoe kleine gebaren het verschil maken. De Week luidt de campagneperiode in die na afsluiting van de Week nog drie weken doorloopt.

vergeten kind

Vrijwilligers en medewerkers
Duizenden vrijwilligers helpen vergeten kinderen ieder jaar geheel belangeloos. Zij vormen een onmisbaar onderdeel van Het Vergeten Kind. Zij helpen mee met de voorbereidingen van evenementen of starten eigen acties om geld of handtekeningen in te zamelen. Bovendien houdt een team van vaste medewerkers en stagiaires Het Vergeten Kind de organisatie draaiende.

Het online Personeelshandboek
Het Vergeten Kind maakt gebruik van het online Personeelshandboek van Excellent HR. Voorheen hadden zij niet veel omtrent personeelsbeleid op papier staan. Informatie stond op allerlei formulieren en was opgeslagen op verschillende plekken. Kortom, het was voor medewerkers niet altijd duidelijk wat de bedoeling was. Zij zijn begonnen met het online Personeelshandboek als basis voor hun gepersonaliseerde handboek. Zoals Patrick van Ahee (Hoofd Bedrijfsvoering) aangeeft: “Het mooie van het Personeelshandboek is dat het online is. Zo is het voor iedereen toegankelijk. De scheiding in rollen voor medewerkers, managers en beheerders maakt het ideaal om het Personeelshandboek te beheren.”

Ook benieuwd naar de mogelijkheden van het online Personeelshandboek van Excellent HR? Vraag hier een gratis proefversie aan.

 

 

Mayke Oosterveld

Marketing & Strategy Consultant

Reageer